Wat je tegen jezelf zegt, dat ben je. De gedachten die je hebt en de woorden die je spreekt, zijn krachtiger dan je denkt.
Op deze website willen we graag persoonlijk zijn. Want door te zien wat anderen mee maken, kun je jezelf ook herkennen en groeien. Maar het is soms ook eng om persoonlijk te zijn, om je kwetsbaar op te stellen.
Wat zullen anderen wel niet van mij denken?
Ben ik wel goed genoeg?
Het zijn gedachten die we allemaal, bewust of onbewust, dagelijks hebben.
Ik heb altijd moeite gehad met die gedachten. Al toen ik heel jong was, beleefde ik vormen van depressie. Het lichtje ging regelmatig uit, de mentale druk die ik op mezelf legde was te groot.
Later, na de geboorte van onze eerste zoon, kwam ik op het punt dat er iets moest veranderen in mezelf. Ik kon niet meer normaal functioneren.
Ik ging in therapie en begon bewuster te worden van mijn gedachten.
- Wat zeg ik tegen mezelf?
- Welke overtuigingen heb ik?
- Is het mogelijk dat ik dit verkeerd zie?
Het is nog steeds een dagelijks proces. Maar sinds kort is er iets veranderd.
Ik zie het niet langer als een gevecht tegen mezelf. Ik zie het nu meer als het accepteren van mezelf. Gewoon zoals ik ben. Gedachten komen en gaan, het zijn maar gedachten. Meditatie heeft daarbij enorm geholpen.
Het is heel gek: als je de ruimte krijgt voor je gevoelens en gedachten, zonder oordeel, lijkt het alsof ze “wegsmelten” en ruimte maken voor iets nieuws.. iets wat jij zelf kan kiezen.
Zo werkt het ook met opvoeden heb ik gemerkt.
Wat we onszelf aandoen
We zijn ons vaak niet eens bewust van al die gedachten en gevoelens die ons in de weg zitten. Een goed voorbeeld vind ik dit:
- Hoe vaak per dag zeg je tegen jezelf: “Ohh.. dit is nog niet gedaan. Ik MOET nog … (vul maar in).”
Met andere woorden: je geeft jezelf een mentaal oplawaai dat iets nog niet is gebeurd en je vind jezelf maar een vergeetachtige oen/ luie donder/ rommelkont tot het is gebeurd.
Het probleem is: wat je zegt, ben je zelf.
Dus als jij heel vaak tegen jezelf zegt dat je vergeetachtig bent.. raad eens? Je zal elke situatie die er ook maar een beetje op lijkt aangrijpen om te zeggen: Zie je nou! Ik heb gelijk! Kijk eens hoe vergeetachtig ik ben!
Want we hebben nou eenmaal graag gelijk 🙂
Het blijkt dat onze hersenen zo in elkaar zitten.
Aan de andere kant: als jij tegen jezelf zegt dat je een heel geduldig persoon bent, zul je momenten in je dag kunnen zien dat je daarin bevestigd wordt.
Heus niet altijd, want hey.. niemand is perfect! Maar het feit is: waar je jezelf op richt, dat zie je.
(Net als dat je een nieuwe auto hebt gekocht en je opeens overal dezelfde auto ziet rijden 😉 )
Toen ik ging inzien hoe dit werkt, zag ik hoe destructief ik bezig was geweest in mijn eigen hoofd. Maar ook dat ik dus mezelf opnieuw kan “programmeren”.
Je hersenen helpen je!
Onze hersenen zijn MEGA interessant.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat ze constant veranderen. Met elke gedachte die we hebben, kunnen we nieuwe paadjes in de hersenen maken. Hoe vaker we die paadjes spreekwoordelijk bewandelen, hoe makkelijker het wordt voor de hersenen om via die route te gaan.
Dat is precies de reden waarom het zo moeilijk kan zijn om van negatieve gedachten af te komen. Maar het geeft ook hoop dat het niet zo hoeft te blijven. Want als het paadje minder of niet meer bewandeld wordt, verdwijnt hij zelfs op een gegeven moment.

Je bent geen slachtoffer, je kan veranderen
Door mezelf te accepteren en nieuwe positieve gedachten over mezelf toe te voegen, merkte ik dat ik gelukkiger was.
Wanneer je gaat beseffen dat je niet het slachtoffer van de omstandigheden bent, maar in staat de manier waarop je dingen bekijkt te veranderen, kun je veel blijer in het leven staan.
En is dat niet uiteindelijk het doel? Blij zijn. Kiezen voor dingen die je echt belangrijk vindt.
Stappenplan om te worden wie je wilt zijn
- Ga eens letten op negatieve gedachten of overtuigingen die je hebt over jezelf of je leven. Denk aan zinnen als: “Ik ben altijd … ” of “Ik heb nooit … ” of ” Ik kan echt niet … “
- Probeer niet te vechten tegen deze gedachten maar laat ze vanzelf wegwaaien door te beseffen dat het maar gedachten zijn. Of vraag jezelf af: “Is het mogelijk dat ik het verkeerd zie?” Bedenk dat jij er voor kan kiezen om nieuwe of andere gedachten te hebben.
- Denk na over de persoon die je graag wilt zijn. Zie die persoon als de toekomstige jij. Wat zou de toekomstige jij denken en doen?
- Wanneer je een moeilijke situatie tegen komt, probeer je bewust te zijn van je gedachten en kies ervoor om ruimte te maken voor andere gedachten die je helpen de persoon te worden die je graag wilt zijn. Probeer eens: “Ik ben sterk”, “Ik heb veel te bieden”, “Ik zie het goede in anderen”, “Ik ben genoeg”.
Wat vond je van dit artikel? Heb jij andere manieren gevonden om meer grip op je gedachten over jezelf te krijgen? Deel ze in de reacties!
Geef een reactie